Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een eeuwenoude behandelingswijze die we zo’n 5000 jaar geleden al tegenkwamen in vele delen van de wereld. De verschillende organen, zenuwen en klieren in het menselijk lichaam zijn verbonden met bepaalde reflexgebieden in onze voeten. Door deze zones te masseren op de voeten worden er prikkels naar de overeenstemmende organen in het lichaam gegeven. Hierdoor kan het natuurlijk genezingsproces van het lichaam worden geactiveerd.

Causale voetreflexologie verschilt heel sterk van klassieke voetreflexologie.

In causale voetreflexologie wordt gezocht naar de oorzaak van bepaalde klachten en symptomen. Elk orgaan dat gezond is, beweegt. Wanneer deze beweging van de organen (mobiliteit) verloren gaat om één of andere reden (operaties, littekens, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburige organen,...) gaan de organen minder goed functioneren en kunnen ze uiteindelijk ziek worden.

In causale voetreflexologie wordt de beweging van de organen hersteld, via het bewerken van de corresponderende zones in de voeten. Hiertoe bewerkt de causale voetreflexoloog niet enkel de pijnlijke zones. Soms zijn pijnloze, “verdoofde zones” de oorzaak van bepaalde klachten. Zeer pijnlijke zones worden dan weer snel verlaten om op zoek te gaan naar oorzakelijke zones. Verschillende zones worden daarom voortdurend “gecombineerd”. Inzichten verwerven in oorzakelijke samenhang staat centraal. De zones van de organen worden bewerkt in samenhang met de corresponderende emotionele zones in de hersenen. Op deze manier werkt de causale voetreflexoloog aan de eenheid van lichaam en geest. De manier van redeneren bij het bewerken van de voeten, de specifieke techniek, de benadering van hormonale onevenwichten, de betrokkenheid van het autonoom zenuwstelsel, de verbanden met emotionele zones,... zorgen ervoor dat de voeten vanuit een causaal perspectief worden behandeld.